4:a, drama, sci-fi mirrortheory

Another earth (2011)

Titel: Another earth (2011)
Regissör: Mike Cahill
Skådespelare: Brit Marling, William Mapother m.fl
Genre: Drama och Sci-fi
Längd: 92 min
 
Huvudpersonen är en ung student vars sinnesnärvaro befinner sig i ett annat universum. Vilket till slut får avgörande konskekvenser för sig själv och sin omgivning. Hon orsakar en trafikolycka och efter tid i fängelse försöker hon att komma tillbaka till livet, att leva och arbeta trots sin labila grund. Nyheterna översvämmas av en nyfunnen grannplanet och huvudpersonen skickar sitt bidrag för att vinna en resa till den planeten.
 
 
Personligen, det måste nog sägas, är filmer och historier om rymden en favorit som allt som oftast träffar mig rakt i hjärtat. Så även denna. Men det behöver redas ut vad det är för film. Det tas upp teman som människoöden, relationer, existentialism, moraliska dilemman och att vara anorlunda eller ha särintressen. Det främsta fokuset är att berätta en historia, på ett poetiskt och vackert sätt. Sekundärt är att vara vetenskapligt korrekt. För ärligt talat, varför skulle en planet dyka upp närmare oss än solen. Bara så där över en natt? Det sker inte, så därför måste vi köpa att det är kvasifilosofiskt. Men det betyder inte att vi kan lära oss något ändå. Vetenskapligt korrekt är det ändock när teorin om spegelplaneter i andra universum. Okej, det är inte en teori som är bevisad och har flera olika grunder att stå på. Men hänvisningen är korrekt.
 
 
Another earth är den vackrasta visuella film jag sett under 2010-talet och jämförs närmaste med filmer som Melancholia (2011), Take shelter (2011), Short term 12 (2013). Och den står sig väl bland dessa andra titlar! 
 
Another earth visas just nu på viaplay
 
4/5
Visa fler inlägg