Skandalen / Shubun (1950)

Titel: Skandalen / Shubun (1950)
Regissör: Akira Kurosawa
Skådespelare: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Shirley Yamaguchi mfl.
Genre: Drama
Längd: 105 min
En skvallerblaska avslöjar om kärleken mellan den kända sångerskan och den lite mindre, men också kända konstnären. Scoopet är dock påhittat och konstnären väljer att stämma tidningen. Till sin hjälp får han en mindre karismatiska advokat som låter sig bli mutad.
1941 kom Citizen Kane, enligt många kritiker välrdens bästa film. 9 år senare kom denna film som manusmässigt känns likvärdigt i det stora, pompösa och dramaturgiska berättandet. Tyvärr har inte Kurosawas expressionistiska skådespelarregi försvunnit och gubbar slår sig på låren när dem skrattat, ramlar och drar med sig hela rekvisitan när dem är fulla osv. Det finns framförallt en scen, på julafton på en pub. Den fulla gubben tystar alla och håller sitt deprimerade tal om hur jävla dålig människa han är. 
Det är överspel hela tiden och mot slutet är det inte längre intressant att veta om dem vinner i rätten. Det vet man ändå. Och det kanske är anledningen till varför Kurosawa rundade av filmen så otroligt snabbt och plösligt efter en alldeles för lång inledning. Detta filmklippet från filmen tycker jag är rätt kul. Tänk målarscenen i Titanic och jämför med denna. Hur han utnyttjar hela arket för att få plats med hennes ansikte, hur hon sitter i profil och han målar av henne framifrån och hur han målar långt hår men hon är korthårig.
Betyg: 2/5