Rachômon / Demonernas port (1950)

Titel: Rachômon / Demonernas port (1950)
Regissör: Akira Kurosawa
Skådespelare: Tochirô Mifune, Minuro Chiako , Takashi Shimura mfl.
Genre: Drama, mysterium
Längd: 88 min
En tjuv våldtar en kvinna och mördar hennes make. Men när historien berättas ur fyra olika vinklar - kvinnans, tjuvens, den mördade mannens och ett vittnes - är det plötsligt inte alls säkert vad som hände. Historien blir alltmer motsägelsefull och ord står mot ord och handling mot handling. Det visar sig snart att ingen av de fyra verkar vara särskilt sanningsenlig.
Estiskt väldigt fin film med ett fantastiskt fint foto i denna restuarerade kopia. Det ser nästan ut som nytt, bortsett från att skådepselarna går runt i trasor och bär svärd. Jag är inte särskilt förtjust i denna Kurosawas svärdtradition. Detta är någonting annat än en svärdrulle, trots att dem bär svärd, för här är det drama. Jag menar, triangeldrama. Men uppsättningen två män om en kvinna med varsitt svärd är för mej än ganska orealistisk uppsättning, men gjort är gjort. I vart fall är det här rätt banbrytande för sin tid. Det är en socialstudie i mänskligt beteende, en psykologiskstudie i människans uppfattningsförmåga och sinne för detaljer och kanske traumatisk glömska. För en forskande filmvetare är ju detta så otroligt fantastiskt, men för en filmentusiast är det lite preteniöst daltande för det är inte spännande, inte trovärdigt och långsamt.
Överspeleriet förstör egentligen allting som filmen innan byggt upp, spänning och miljö. När den galna Tajômaru hoppar runt utan kläder på alla fyra som en apa och skrattar som om han var dum i huvet så blir det bara så förbannat dåligt. Svärdfighterna är också brutalt överspelade och jag tänker tillbaka från när man lekte pussjage som barn, man sprang ifrån tjejerna som ville pussa en men sen så snubblade man till med flit så att tjejerna skulle komma ikapp en, för man ville ju ha pussar. Dem snubblar och missar, snubblar och missar och det är som att titta på en riktigt dålig teater.
Det är bra, men det är också dåligt.
 
Betyg: 3/5
#1 - - emma:

Hoppas att du har haft en trevlig söndag :)