40s, 4:a, action, drama #blogg100, akira kurosawa, karate-kid

Sanshiro Sugata / Judo Saga (1943)

Titel: Sanshiro Sugata / Judo Saga (1943)
Regissör: Akira Kurosawa
Skådespelare: Denjirô Ôkôchi, Susumu Fujita och Yukiko Todoroki
Genre: Action, drama
Längd:  79 min
 

Detta är Kurosawas första film och det är en bra, för att vara debut och för att vara från 1943. Det är inte helt omöjligt att detta är hr som man definierade kampsportsfilm. Karatekid, Rocky-filmerna har egentligen exakt samma handling och följer exakt samma mönster och händelseförlopp. Det är självklart ett helt annat tempo i de filmerna än denna men plotten är densamma. Daniel-san, nej Sanshiro (Susumu Fujita) vill lära sej judo. Han går till en mästare som inte gärna vill lära ut judo till honom. Det är tradiion och han är rädd för att judo ska tappa rykte då det är en väldigt ärofylld sport/lära. Alla behärskar den inte och alla har inte psyke att ta den till säg. Dessutom ingår en den vett och etikett-regler som om man inte följer blir straffad för, utesluten ur rörelsen.
 
 
Det finns mer problem, Sanshiro är inte fullkomlig utan en badboy och behöver lära sig hut! Sen finns det falanger inom andra kampsporter som vill döda judon, och det gör man genom att sätta upp fajter mot varandra, judo mot jujitsu och så vidare. Den största mästaren mot den största mästaren och så vidare. Det är en intressant genre, framförallt tycker jag karatekid trilogin är fantastisk. Det finns också en trevlig liten kärlektshistoria...
 
 
Denna filmen är ibland lite tråkig, ibland väldigt intressant med snygga bilder, intressanta vändningar, bra manus, men versionen som Akira efterlämnat sej platser på ett antikvariat. Så ni som gillar kampsportfilmer och vintage, ni gillar denna.
 
4/5