1:a, 2010s, Vi klarade Bechdeltestet, drama #blogg100, bechdelstestet, bullying, fake, interview, meta, mokumentär

Återträffen (2013)

Titel: Återträffen (2013)
Regissör: Anna Odell
Skådespelare: Anna Odell
Genre: Drama
Längd:  88 min
 
 Anna fick i verkligheten ingen inbjudan till hennes grundskoleklass 20-åriga återträff. Eftersom hon inte var där gjorde hon en film om återträffen. Det här är återträffen ur hennes ögon och hennes chans att berätta hur hon känner.
Återträffen är 40 minuter, sen är det 40 minuter intervjuer med hennes grundskoleklasskamrater. Hon försöker få ihop möten så att klasskompisarna kan se hennes film och diskutera Anna Odells känslor kring högstadietiden. Ganska naturligt är det inte många som vill ställa upp och många ger återbud. Det jag möjligtvis kan lyfta är hennes meta, först är hon på klassåterträff med skådepspelare som är hennes klasskompisar, sedan intervjuar hon de "riktiga" klasskompisarna efter att dem har sett en annan skådespelare spela den "riktiga" klasskompisen, och sist men inte minst så träffas, en "riktig" klasskompis en skådespelare på stan som har spelat den "riktige" klasskompisens karaktär, på stan. Men allting är fiktivt.
Filmen väcker debatt, visst fine. Men det gjorde Ruben Östlunds Play också. Skillnaden är att Play är ett mästerverk och att Återträffen är ett skämt. Anna Odell spelar sig själv och det gör hon säkert bra, men hon får ingenting sagt under 88 minuter. Hon stakar sig och ställer samma frågor i 40 minuter. Nej, se istället den danska filmen Festen (1998)!
 
Betyg: 1/5
 
Detta är en intervju med Anna efter att hon blivit dömd till dagsböter efter ett annat "konstprojekt". Intervjun hade kunnat vara 2 minuter, om hon bara snabbspolat sig själv lite. Men hon får ändå inget sagt.