2010s, 5:a, drama, fredagstipset #blogg100, bullying, cellphone, debatt, realism, spårvagn

Fredagstipset v.12 Play (2011)

Titel: Play (2011)
Regissör: Ruben Östlund
Skådespelare: Kevin Vaz, Johan Jonasson,Sebastian Blyckert, Yannick Diakite, Anas Abdirahman och John Ortiz
Genre: Drama
Längd:  118 min

I centrala Göteborg rånade en grupp invandrar killar, 12-14år gamla, andra barn på mobiltelefoner. Det skedde ett 40-tal gånger under 2006-2008. Rånarna hade ett spel som innehöll ett psykologiskt rollspel och gängretorik framför fysisk våld. Baserad på verkligen händelser.
Den väckte stor debatt när den kom och anklagade Ruben för att vara rasist, filmen sades också öka klyftorna mellan invandrare och svenskar. Filmen skulle väcka en ilska hos den rädda svensken. Filmen är briljant, en blandning mellan Roy Anderssons filmset-up och Lukas Moodyssons realism. Huvudrollsinnehavarna är i åldrarna kring 12-14 och gör det helt fantastiskt. Det är spännande, otäckt och verkligt. Man blir arg av filmen. Men det är så sinnesjukt bra.
Filmen vann Bäste regi och Bästa foto på guldbaggegalan 2012 och var nomierad till Bästa manliga biroll (Kevin Vaz), Bästa manuskript, Bästa klipp och Bästa kostym. Den hade också framgångar utomlands. Klart ett måste att ha sett! Läs också Jonas Hassen Khemiris: 47 anledningar till att jag grät när jag såg Play
 
Betyg: 5/5