3:a, 80s, giallo, skräck #blogg100, argento, bröst, giallo, splatter

Tenebre (1982)

Titel: Tenebre (1982)
Regissör: Dario Argento
Skådespelare: Anthony Fransciosa, Christian Borromeo och Mirella D´Angelo
Genre: skräck, Giallo
Längd:  110 min
 
Tydligen så inspirerades Argento av verkliga händelser i sitt liv till denna filmen. Det kanske inte låter så jätte unikt, men eftersom det dör ungefär 10 personer på 110 minuter så är det kanske lite unikt. Historien bygger i alla fall på ett psykofan till Argento (ja fan) som ringde flertalet gånger till Argento och till slut började fanet att mordhota honom, men han varken försökte döda eller dödade Argento. Så är det med det. Filmen handlar om ett fan som har läst huvudpersonen (Anthony Fransciosa) alla böcker och dödar en efter en personer som har något med böckerna att göra eller författaren själv. Detta under författarens besök i Rom.   
 
 
Som vanligt när det gäller giallo så brukar det finnas en del olika uppsättningar med ljudspåret. Den jag såg var med engelskttal, vilket inte är orginal. Att bedöma skådespeleri i en dubbad film är omöjligt, så jag har inte ens försökt. Men mördarens röst är otroligt läskig. Jag älskar giallo på många sätt, de orginella morden, den underbara musiken (oftast, i vårt fall Goblin som också gjorde musiken till Deep red), färgsättningen, de italienska bastanta palatsen (dock ej i denna) och alla snygga kvinnor men många av giallo-filmerna faller på berättelsen. Det är liksom morden i midsommer.
 
 
Vi får se en del blod, många mord, en del bröst, en del krypa i buskar och faktiskt, mycket scener i dagtid. Det är spännande, det är snyggt men när det inte är mord på g är det platt och tråkigt och ganska konstigt. Men det är så snyggt!
 
 
Rekomenderas för deckar-lovers, pinuppor-lovers och er som tycker att det är coolt att slänga med filmgenrer som inte många känner till.
 
Betyg: 3/5