2010s, 3:a, sci-fi, thriller #blogg100, Artificiell intelligens, caity lotz, dystopia, future, postapokalypse, robots

The machine (2013)

Titel: The machine (2013)
Regissör: Caradog W. James
Skådespelare: Caity Lotz, Toby Stephens och Denis Lawson
Genre: Sci-fi, thriller
Längd:  91 min
 
Två dataprogrammerare börjar arbeta tillsammans i ett projekt att bygga en känslostyrd maskin (AI). Medan staten har syftet att bygga en killingmachine arbetar de både programmerarna till att rädda liv. De tar pengar från militären och utvecklar botemedel till (Toby Stephens) dotter.
 Dem är på jorden i en påhittad värld där USA (världen) är i konstant krig mot Kina, och behöver därför utrotas. Filmens agenda är liksom all robotlitteratur och robotfilm; det går inte att bygga en mänsklig robot och det går inte heller att tygla den. Men gång på gång försöker människan att leka gud. Det finns egentligen inget nytänk i The machine heller utan det som är intressant är att robotlagarna som Isac Asimov skrev i I,Robot (1950) fortfarande kvarstår än i dag.
Caity Lotz är fantastiskt snygg i huvudrollen och det är en fröjd att se henne. Det är utan henne inte alls spännande filmen igenom, och sådär thrillerläskigt är det inte. Det finns en del trådar som filmens regissör drar i som man inte riktigt får grepp om, och det skapar en viss mystik.
Mystik, robotar, sci-fi, en snygg kvinna det kommer man långt med. Detta är synd bara att filmen inte vågar mer.
 
Betyg: 3a