3:a, 80s, fantasy, skräck #blogg100, crucifixion, evil spirit, fucked by the devil, gore, gothic, head cut off, massacre, occult, possessed, priest, satan, witchcraft

La chiesa / The church (1989)

Titel: La chiesa / The church (1989)
Regissör: Michele Soavi
Skådespelare: Hugh Quarshie, Thomas Arana och Asia Argento
Genre: Skräck, fantasy
Längd:  102 min

På medeltiden dräps en hord av häxor och begravs i en massgrav under jord. På gravplatsen byggs en massiv kyrka för att inte släppa lös den mörka kraft som ligger begraven där under. En nyfiken bibliotekarie släpper av misstag ut demonerna.
Detta är regissören Michele Soavi, som regisserade den fantastiska Dellamorte Dellamore (1994) tidigare film och den är inte fullt så genialisk varken när det gäller acting, handling eller bilder. Att jämföra med ett mästerverk är dock ingen snäll jämförelse, för detta är ingen dålig film.
Dario Argento (giallons mästare) dotter Asia Argento är med i denna rullen, vi får se demonsex, en välgjord historia, mycket ockult så det finns myccket njutbara saker med filmen, vilket gör den klart sevärd trots sitt enbart OK i betyg.
Betyg: 3/5
2010s, 2:a, fantasy, mystery, äventyr #blogg100, immortal, mortal, teenage hero

Harry Potter och dödsrelikerna: del 2 (2011)

Titel: Harry Potter och dödsrelikerna: del 2 (2011)
Regissör: David Yates
Skådespelare: Daniel Radcliff, Emma Watson, Allan Rickman, Ralph Fiennes och Helena Bonham Carter
Genre: Äventyr, fantasy, mystery
Längd:  130 min

Harry, Ron och Hermione fortsätter jaga horrokruxer för att förinta Lord Voldemort i en sista strid på Hogwarts.
Tonårsgänget reser England runt efter horrokruxer, bråkar lite med varandra, misstar varandra för att älska fel person och så vidare. Okej okej, jag vet att det är barnfilm. Men trots den ursäkten kommer man inte undan att detta är barnsligt och löjlig slutstrid á la LOTR, Matrix, Clash of the titans, 300. Vi vet redan på förhand att Harry kommer vinna och att det kommer vara en slutstrid som förväntas vara EPIC. För mej är detta den tråkigaste slutstriden jag sett någonsin.
Magin är för klyschig, för när man mest behöver någonting då kommer det till en. Det är den storytellingen J K Rowling använder sig av, magin löser alla problem, Dumbledore löser alla problem, men det är inte trovärdigt. För självklart måste det vara trovärdigt även i fantasy och sci-fi, herregud. Glöm inte att dra ner rullgardinerna, för annars ser ni inte någonting i denna nästan svartvita färgskala.
Betyg 2/5
2010s, 3:a, fantasy, äventyr #blogg100, emma watson, magic, prologue, race against time, teenage love, teleportation

Harry Potter och dödsrelikerna: del 1 (2010)

Titel: Harry Potter och dödsrelikerna: del 1 (2010)
Regissör: David Yates
Skådespelare: Daniel Radcliff, Emma Watson, Allan Rickman och Helena Bonham Carter
Genre: Äventyr, fantasy
Längd:  146 min

Historien fortsätter i ytterligare en film. Harry blott 17 år ska rädda världen från mörkrets mästare Lord Voldemort. För att göra det krävs det, av Harry och hans vänner, att alla horrokruxerna förstörs.
Det har pratats om att filmerna har blivit så mörka å spännande. Visst det är spännande ibland, och ibland är det patetiskt löjligt när små barn ska bråka om kärleks missförstånd å dravvel. Men mestadels är det mörkt, nästan svartvitt. Och här ställer jag frågan varför gjordes inte filmen svartvit? Möjligtvis att animering hade blivit snyggare, men framförallt mycket enklare att skapa.
Detta är den film som är mest sagan om ringen i serien, hittills. Vi får se hur de goda och de onda smider planer för att vinna och vi kastas i tid och rum fram och tillbaka, skillnaden är att det inte är så värst fängslande faktiskt. Harry Potter får faktiskt LOTR att framställas som bra.
 
Betyg: 3/5
00s, 3:a, fantasy, äventyr #blogg100, cave, love, memorise, potion, revenge, shot to death

Harry Potter och halvblodsprinsen (2009)

Titel: Harry Potter och halvblodsprinsen (2009)
Regissör: David Yates
Skådespelare: Daniel Radcliff, Emma Watson, Michael Gambon och Helena Bonham Carter
Genre: Äventyr, fantasy
Längd:  153 min

Dags för sjätte året för Harry P. på Hogwarts. De flesta av karaktärerna har nu vuxit upp och har börjat skaffa sig identiteter, med goda och/eller onda avsikter. Mörkrets härskare har återigen startat sin kamp mot de goda.
Nu har jag tagit mej igen 6 filmer av 8:a. Och det är först nu någonting spännande börjar ske. Men det finns två saker som är genomgående värdelösa genom alla filmerna, hitills. Först och främst är animationerna bedrövliga, de får till och med Sagan om ringen (2001) att se fantastisk ut, sen förstörs all spänning av massa löjliga barnkontroverser, och lilla jönsonligan-skämt.
Det som är synd är att man aldrig ens försökte utan all animation, Ron, Hermione och Harry kan inte ens stå högst upp i ett torn på Hogwarts och kolla utsikten utan att man ska behöva tänka: "Är det någonting som är riktigt alls här, är Ron, Hermione och Harry ens på riktigt?".
 
Betyg: 3/5
2010s, 4:a, Vi klarade Bechdeltestet, drama #blogg100, depressed, feelings, funny, pregnant

Hotell (2013)

Titel: Hotell (2013)
Regissör: Lisa Langseth
Skådespelare: Alicia Vikander, David Dencik, Henrik Norlén och Mira Eklund
Genre: Drama
Längd:  97 min

Erika (Alicia Vikander) drabbas av depression när hon föder sitt barn. Hon hamnar i en samtalsgrupp där de diskuterar allas problem och stödjer varandra. Gemensamt vill alla vara en annan person i en annan kropp. De åker till ett hotell och fortsätter sina samtal men utan samtalsledaren, de utmanara sig själva och lever sig in i rollen som den de vill vara.
Det är lite som en dansk film, det är känsla i manuset, skådespeleriet och filmandet. Det är bra klippt, skakiga shots med fokus och mycket närbilder. Det var detta som Short-term 12 försökte med men inte lyckades med. Dock når det inte samma kvalite som Festen eller Jakten, men en sak kan man konstatera; Det ser bra ut för svensk film nu! 
Jag vill också hylla alla kvinnliga regisörrer som bara studsat upp det senaste. De tre senaste åren har tre kvinnor vunnit bästa film på guldbaggegalan, vilket är helt fantastiskt. 
 
 
Betyg: 4/5
00s, 5:a, drama, fredagstipset, äventyr alaska, bare breast, based on book, based on true story, death of protagonist, hate to society, hippie, hypocrite, kayaking, nature, nudity, roadmovie, south dakota, wilderness

Fredagstipset v.17 Into the wild (2007)

Titel: Into the wild (2007)
Regissör: Sean Penn
Skådespelare: Emilie Hirsch, William Hurt, Vince Vaughn och Kirsten Stewart
Genre: Drama, äventyr
Längd:  148 min
 
Into the Wild är den sanna historien om Christopher McCandless, en toppstudent på Emory University i Atlanta. Efter avslutad utbildning skänker han bort alla sina besparingar till välgörenhet och liftar till Alaska där han bosätter sig mitt i vildmarken.
Baserad från McCandless egna dagbok som hittades efter hans död. Filmen är mästerligt regisserad i klipp, bilder och Emilie Hirsch gör rollen alldeles utmärkt som McCandless. Det är hans efter gymnasiala resa runt om USA där slutmålet är Alaska. Jag kände igen mej superduper mycket när jag var yngre, i hans hat mot samhället och bara strunta i allt och leva på naturens resurser.
Musiken gjord av förre Pearl Jam sångaren Eddie Vedder sätter extra känsla i sin sångröst och sin ukulele. Dessutom är Kristen Stewart väldigt sexig i denna rulle, åtminstone om man är kring 16-20 år.  Det här är en film jag verkligen skriker ut: DET HÄR ÄR SÅ JÄVLA BRA!
 
Betyg: 5/5
2010s, 3:a, animerat, komedi #blogg100, criminal mastermind, jokes, orphan, shrinking ray, spaceship, stealing

Dumma mej (2010)

Titel: Despicable Me/ Dumma mej (2010)
Regissör: Pierre Coffin och Chris Renaud
Skådespelare: Steve Carell, Jason Segel och Kristen Wiig
Genre: Animerat, komedi
Längd:  95 min

Gru (Steve Carell) är en tjuv som tävlar om att bli den största skurken i världen. Det ska han bli genom att ta månen. För att lyckas med planen behöver han adoptera tre föräldralösa barn, vilka kommer att förändra Gru.
Det är skoj och jag som sällan skrattar högt för mej själv, skrattade just högt för mej själv. Jag kände igen mej väldigt mycket från när jag var lite och hade den fantasin som filmen har, den uttnytjar det onaturliga och orealistiska som barn fantiserar om. När jag var barn ritade jag ofta Joakim Von Ankas pengabinge, med massa missiler och fällor som skulle stoppa bovar från att ta sej in. Så är Dumma mej, det är inte en missil dem skjuts av, det är HUNDRA minst.
Till skillnad från Disney är detta lyckat. Det är roligt, underhållande och känslomässigt. Jag blir rörd av den stora boven vars hjärta blir större och större hela tiden. Jag blir rörd av de föräldralösa barnen. Om jag haft barn skulle jag ha sett denna med dem säkert TUSEN gånger.
 
Betyg: 3a
 
2010s, 3:a, sci-fi, thriller #blogg100, Artificiell intelligens, caity lotz, dystopia, future, postapokalypse, robots

The machine (2013)

Titel: The machine (2013)
Regissör: Caradog W. James
Skådespelare: Caity Lotz, Toby Stephens och Denis Lawson
Genre: Sci-fi, thriller
Längd:  91 min
 
Två dataprogrammerare börjar arbeta tillsammans i ett projekt att bygga en känslostyrd maskin (AI). Medan staten har syftet att bygga en killingmachine arbetar de både programmerarna till att rädda liv. De tar pengar från militären och utvecklar botemedel till (Toby Stephens) dotter.
 Dem är på jorden i en påhittad värld där USA (världen) är i konstant krig mot Kina, och behöver därför utrotas. Filmens agenda är liksom all robotlitteratur och robotfilm; det går inte att bygga en mänsklig robot och det går inte heller att tygla den. Men gång på gång försöker människan att leka gud. Det finns egentligen inget nytänk i The machine heller utan det som är intressant är att robotlagarna som Isac Asimov skrev i I,Robot (1950) fortfarande kvarstår än i dag.
Caity Lotz är fantastiskt snygg i huvudrollen och det är en fröjd att se henne. Det är utan henne inte alls spännande filmen igenom, och sådär thrillerläskigt är det inte. Det finns en del trådar som filmens regissör drar i som man inte riktigt får grepp om, och det skapar en viss mystik.
Mystik, robotar, sci-fi, en snygg kvinna det kommer man långt med. Detta är synd bara att filmen inte vågar mer.
 
Betyg: 3a
00s, 2:a, animerat, drama, äventyr #blogg100, fictional airhouse, oldman

Up! 2009

Titel: Up! 2009
Regissör: Pete Docter och Bob Peterson
Skådespelare: Edward Asner, Christoffer Plummer och Jordan Nagai
Genre: Animerat, äventyr och drama
Längd:  96 min

Carl Fredriksson (Verkar vara poppis med nordiska namn i amerikanska animerade filmer, Frozen och Röjar Ralf tex) träffar Ellie när han pytteliten. Sedan lever de resten av sina liv tillsammans. De har en gemensam dröm om att åka till Paradise Fall i Sydamerika (rättare bestämt Venezuela). Så det gör han när frun dör av ålder.
Rätt så ointressant film. Den skiljer sig inte särskilt mycket från annan animerad film. Det är Pixar som gjort filmen och dem är ett dotterbolag till Disney, så vi kan förvänta oss en hjälte (spelar ingen roll ålder på hjälten, han vinner ändå) och en bov, en miljö, en berättelse och en moralkaka. Japp så är det. Jag vill inte att mina barn ska växa upp med Disney, jag vill att mina barn ska växa upp med Studio Gibli.
Igår såg jag Frost (2013) och det är så otroligt mycket som är lika varandra. Frost utspelar sig i Norge och mitt uppe i en fjällstuga sitter det en tysk (?), det är såklart inte en tysk utan en norrman men han bryter på tyska. Är Amerikanarna så dumma i huvet att Europa är ett land och Sydamerika också är ett land? Om man nu lägger flertalet miljoner på att göra en film då kan väl ha gjort lite research innan?
Jag är absolut inget Disney-fan, men sedan tecknat blev animerat har Disney blivit så ofantligt dåligt. Framöver kommer vi att få dras med The incredibles 2, Cars 3, Flygplan 2 och hitta Doris. Redan finns Shrek 4 och Ice age 4 och detta måste få ett slut snart
 
Betyg: 2:a
Visa fler inlägg